Afiş Basımı

Afiş Basımı

Afiş Basımı

Afiş; herhangi bir şeyi tanıtmak ya da duyurmak amacı ile hazırlanan, kalabalık bir güruhun görüp inceleyebileceği bir yere asılan resimli duvar ilanı olmaktadır. Afiş tasarımları, birçok modern sanat dalının ve çağdaş sanat dilinin gelişimine ciddi katkılar sağlamıştır. Herhangi bir biçimde reklam niteliği bazında temel alınan şart, doğru hedef kitleye yönelik hitap oluşturabilmektir. Afiş basımı, kullanıldığı ilk günlerden günümüze değin geçen zaman içerisinde farklı bir anlatım dilini de meydana getirmiştir. Kısa ve öz olarak afiş; nesne, ürün, iş sektörü ya da herhangi bir hizmetin daha alaka gören bir biçimde sunulmasıdır.

Afişin Basımı Hakkında Bilgi

Afiş basımı dendiği an akla afişin tarihine dair sorular gelir. Afiş kullanımının geçmişteki halini inceleyecek olursak, Roma ve Eski Yunan zamanlarında kullanıldığını çok rahat bir biçimde görebiliriz. Resmi bildirilerin birçoğunda afişlere rastlayabiliyoruz. Kağıt üzerine eklenmiş olan ilk afiş türü, Fransa dolaylarında on beşinci yüzyıl dönemlerinde görülmüştür. Daha sonraki zamanlarda matbaacılığın da ilerlemesi ile beraber taş ve tahta basması yöntemi ile kopyalanan afişler de yayımlanmıştır. Basım tekniğinin bugünkü haline gelmesi, afişçilik ediminin bir sanat haline gelmesine de zemin hazırlamıştır. Afiş kelimesi, köken bakımından Fransızcadan geliyor.

Afiş Kullanım Amaçları Neler?

Günümüze baktığımız zaman afiş basımı örneklerinin kullanım amaçlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Sinema ve tiyatro gösterilerinin saatlerini ifade etmek amacıyla kullanılmaktadır. Bu amaçla afiş, toplumun söz konusu olan veriyi rahat bir biçimde görebileceği yerlere asılır.
  • Reklam maksatlı kullanılır ve akla ilk gelen reklamları da yapma amacı ile asılan afişler de vardır.
  • Kamuya ya da özel olan kurumlara ait olan bilgiler, bilinçlendirme uygulamaları ve ilanların yayımlanması amacı ile birçok afiş kullanılmaktadır.
  • Eğitim konusunda birçok bildirimin ve bilinçlendirmenin yapılabilmesi amacı ile de kullanılır. Afişlerin temel amacı bir bilgiyi birçok insana yaymaktır.
  • Bir fikri ya da görüşü daha rahat ifade etmek amacıyla da kendine her daim kullanım alanı bulan afişler, uzun bir süredir hayatımızda yer almaktadır. Birçok tasarımcı durmaksızın farklı afişler tasarlayarak geçimini sağlamaktadır.